Pyykin pesu

Puhtaat vaipat eivät haise! Mikäli vaipat haisevat pahalle pesun jälkeen syynä voi olla liian vähäinen pesuaineen käyttö. Virtsajäämistä ja pesuaineen annostelusta voit lukea enemmän artikkelista Pesuaineen valinta.

Jokaisella kestovaippailijalla on varmasti omat niksinsä vaippojen pyykkäykseen, mutta tässä esitellään yksi tapa mitä jokainen voi halutessaan muokata. Vaipat on hyvä pestä vähintään joka kolmas päivä, mielummin joka toinen päivä. Pidempään säilytettäessä tahrat pinttyvät, virtsa vahingoittaa kankaita ja hajut tarttuvat kuituihin.

Tässä esitellään vaippapyykin perusniksit. Muista kuitenkin noudattaa vaipanvalmistajan pesuohjeita, jotta takuu pysyy voimassa!

Vaippojen pyykkäys

Viskaa, tiputa tai heivaa pyykinpesukoneeseesi vaipat, vaippapussi ja muut vaippatarvikkeet.
1. Kylmän veden huuhteluohjelma, joka huuhtelee virtsaa pois
2. Pesuohjelma 60 asteen pyykille ja pesuainetta valmistajan ohjeen mukaisesti
3. Lopuksi lisähuuhtelu linkouksella
4. Materiaaleista riippuen kuivaaminen joko kuivausrummussa tai pyykkinarulla

Vaippapyykille on hyvä käyttää eniten vettä käyttävää pesuohjelmaa. Meidän koneessa se on nimeltään Valko-/kirjopyykki ja pesuaika täydellä koneella on melkein 3 tuntia. Nykyajan älykkäät pyykinpesukoneet tunnistavat pestävästä pyykistä likaisuuden ja painon ja muokkaavat sen perusteella pesuaikaa ja veden määrää. Mikäli pesukone tuntuu pesevän vaipat liian hellästi, voi sitä huijata laittamalla märän pyyhkeen vaippapyykin joukkoon painoa tuomaan.

Jos pesukoneeseen ei voi ohjelmoida lisähuuhtelua pesuohjelman perään, voidaan käyttää lyhyttä kylmän veden pesuohjelmaa sen sijasta. Lisähuuhtelulla varmistetaan, ettei vaippoihin jää pesuainejäämiä, mikä paitsi on haitallista vauvan herkälle pepulle myös heikentää vaippojen toimintaa.



Vaipat kannattaa niinsanotusti purkaa heti pesupussiin laitettaessa, jolloin pyykkipäivänä niihin ei enää tarvitse koskea. Tarrakiinnitteiset vaipat on hyvä sulkea etukäteen. Tarrakiinnitteisissä kuorissa on yleensä pesutarra eli vastakappale tarran vieressä, mihin sen saa kiinnitettyä pesun ajaksi. Hyvä niksi on myös sulkea kuori tarroilla tai nepeiillä nurinpäin, jolloin ulkokangas jää sisäpuolelle pahimmalta pyykkipyöritykseltä suojaan.

Mikäli on tarpeen käyttää jotain voidetta vaippa-alueelle, tulee laittaa hoitoliinaa vaipan kankaita suojaamaan.

Kaikki vaippamateriaalit eivät kestä konekuivausta ja tässä onkin hieman opettelemista aluksi. Esimerkiksi bambusta valmistettuja imuja ja PUL-kuoria ei suositella kuumaan kuivausrumpuun. Itse olen omat vaippakuoret jonkun kerran kuivannut rummussa, mutta ne kuivuvat niin nopeasti, että niitä ei oikeastaan ole edes mitään syytä kuivattaa rummussa. Kesäaikaan auringossa kuivattaminen on hyväksi ympäristölle ja auringon sanotaan poistavan tahroja ja hajuja vaipoista. PUL-kankaat eivät pidä auringon paahteesta.

Haisevat vaipat voi keittopestä tarvittaessa tai ottaa se tavaksi esimerkiksi kerran kuukaudessa osana vaippojen pyykkihuoltoa. Nyt on niin usein mainittu samassa lauseessa sanat haiseva ja vaippa, että haluan muistuttaa, että toimivalla pyykkihuollolla vaipat eivät haise! Itse ajattelin keittopestä vaipat kahden kuukauden välein ja sekin meinaa unohtua, koska sille ei ole oikeastaan ollut tarvetta.

Vaipoille sopiva pyykinpesuaine

Useat tavalliset pesuaineet sopivat vaippapyykille. Avainsanoja ovat hajusteeton, valkaisuaineeton, saippuaton ja zeoliititon. Huuhteluainetta ei pidä laittaa vaippapyykille! Pesuaineen valinnasta voi lukea lisää täältä.

Etikan käytöstä huuhteluaineena on oiva kirjoitus täällä. Väkiviinaetikan luvataan neutralisoivan hajuja, kirkastavan värejä ja neutralisoivan emäksisiä pesuainejäämiä pyykistä! Annostelu 0,5 – 1 dl kuulostaa aika isolta määrältä, ehkäpä lähtisin kokeilemaan pienemmällä määrällä ensin.


Takaisin Pyykkitupa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti