Likaisten vaippojen säilytys

Kuinka kannattaa säilyttää käytetyt vaipat ennen pyykkäystä? Tässä artikkelissa pohditaan vaippojen säilyttämiseen ja tuoksuihin liittyviä asioita.

Likaisten vaippojen säilyttäminen

Pyykkäystä odottavia vaippoja voi säilyttää kolmella eri tavalla:
1. Kuivasäilytys
2. Liotus
3. Näiden yhdistelmä




Kuivasäilytys

Kuivassa säilyttäminen on yleisin tapa vaippapyykille. Vaipat pidetään riittävän suuressa vedenpitävässä vaippapussissa. Pussia voi tilasta riippuen pitää joko roska-astiassa tai vaikkapa roikuttaa ovenkahvassa tai ripustimessa. Vaipat saadaan siististi ja helposti pussista pyykkikoneeseen kippaamalla vaippapussi nurinpäin koneeseen ja pesemällä se samalla vaippojen kanssa.


Poista vaipoista kakat ennen vaippapussiin laittamista. Uloste ei kuulu pyykkikoneeseen! Kakat voi suihkuttaa bide-suihkulla suoraan vessanpönttöön. Joku voisi tehdä tästä opasvideon, sillä minulla lopputuloksena oli vain kakkainen vaippa mikä tiputteli vettä ympäri vessaa yrittäessäni paniikissa keksiä seuraavaa järkevää liikettä. Maitoräjähdyksiin meillä toimi ensin vessapaperilla pahimpien siivoaminen ja sitten summittainen pesaisu sappisaippualla. Isomman vaippapyllynkin kikkarat puhdistuvat samanlaisella esikäsittelyllä tai hoitoliinaa käyttämällä.

Kun omistat kaksi vaippapussia, voit kerätä toiseen käytettyjä vaippoja sillä aikaa kun toinen on pesussa tai kuivumassa.

Liotus

Vaippoja liotetaan esimerkiksi kannellisessa ämpärissä. Vaippojen tulee olle kokonaan upoksissa ja vesi tulee vaihtaa puhtaaksi päivittäin. Esiliotus auttaa vaippojen puhdistusta ja ehkäisee hajuhaittoja. Veden sekaan voi laittaa halutessaan etikkaa, soodaa tai tuoksuöljyjä. Veteen ei pidä lisätä pesuainetta, sillä se saattaa haurastuttaa vaippoja.

Liotus ei ole nykyään suositeltu säilytystapa. Millä ihmeellä ne litimärät likaiset kamat saa edes siirrettyä pesukoneeseen?

Liotusämpäri on vaaranpaikka lapsille ja lemmikeille.

Näiden kahden yhdistelmä

Jotkut säilyttävät likaiset vaipat kahdella tyylillä. Vaippojen imut huuhdellaan heti käytön jälkeen virtsasta ja ne säilötään märkinä kannellisessa ämpärissä. Kuoret ja taskut säilytetään kuivana vaippapussissa. Märkänä säilyttäminen voi heikentään vaippojen kankaita, joten kuorien kuivasäilyttäminen on parempi ratkaisu.

Ämpärissä olisi hyvä olla kuminauhalla paikallaan pysyvä pesupussi. Se helpottaa märkien tavaroiden koneeseen heivaamista. Käsin huuhdeltuja imuja ei kannata säilyttää roikkuvassa PUL-pussissa, koska niihin kertyy painoa aivan varkaiten.

Haiseva vaippapussi

Vaippapussin hajuja vastaan kannattaa kokeilla seuraavia:
1. Vaipat pestään 2-3 päivän välein. Virtsa hajoaa virtsahapoksi, joka paitsi haisee pahalle myös vahingoittaa vaippoja. Myös tahrat pinttyvät pesuvälin venyessä.
2. Desinfioi vaippojen säilytykseen käytetty sanko tai roskis joka käytön jälkeen. Pyyhkäisy vessanpesuaineella ja kunnon tuuletus riittävät tähän. Jos käytössä on vaippapussi, se pestään joka kerta vaippojen kanssa.
3. Tuoksuja vastaan voi kokeilla myös soodaa tai eteerisiä öljyjä kuten laventelia tai teepuuöljyä. Öljy kannattaa laittaa rätille, mikä nakataan vaippapussiin vaippojen joukkoon. Huomaa, että teepuuöljy on haitallista lemmikeille.
4. Huuhtele vaipat tai ainakin imut ennen säilytystä.
5. Jos mahdollista, pidä kuivasäilytyspussi auki. Ilman vaihtuminen vähentää hajuja.

Erilaisia vaippasankoja

Vaipat voi säilyttää roikkumaan laitettavassa vaippapussissa tai jossain vaippapyykkikorissa. Pyykkikoriksi käy heilurikantinen roska-astia, polkaisemalla avattava roska-astia, tavallinen pyykkikori tai joku muu kori.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti