3. Kuorivaipat

Vaipan kuoriosa valmistetaan vedenpitävästä materiaalista. Kuorivaippaa tarvitaan sellaisten vaippojen lisäksi, jotka eivät ole itsestään vedenpitäviä, kuten sisävaipat, harsot ja taittoimut. Kuorta ei tarvita taskuvaipan tai All in one –vaipan  päälle, koska niissä on jo vedenpitävä ulkokuori.

Kuorella ja sisävaipalla tai taittoimulla vaipattaminen on joustava ja edullinen vaihtoehto. Lisätietoa kuoren kanssa käytettävistä sisävaipoista ja imuista artikkelissa Kestovaippojen imut.



Erilaisia kuorivaihtoehtoja

Kuorivaippa

Kuorivaipassa on neppi- tai tarrakiinnitys edessä. Kuoressa on paikka taittoimuille, joten niiden kanssa ei tarvita snappikiinnityksiä.

Kuori on yleensä valmistettu PUL-päällystetystä kankaasta, joka on vedenpitävää, kestävää ja helposti pestävää. Vaippaa vaihdettaessa PUL-kuori voidaan käyttää uudelleen. Se pyyhkäistään kuivaksi ja sinne laitetaan uusi imuosa. Kuori voidaan pyykätä samassa muiden vaippojen kanssa 60 asteen pesussa.

Käy lukemassa, mitä me olemme tykänneet seuraavista kuorivaipoista: Flip, Blueberry Capri ja Rumparooz.


Villahousut

Housumallisessa kuoressa täytyy käyttää joko sisävaippaa tai snappikiinnitetty harso tai prefoldi. PUL-materiaalista valmistettuja housumallisia kuorivaippoja valmistaa ainakin Hu-Da, mutta kaikille lienee tutumpi villahousujen käyttö vaippakuorena.


Villahousut on kallis vaihtoehto vaippakuoreksi. Esimerkiksi hahtuvalangasta käsityön ystävä voi neuloa itse villahousut vaippakäyttöön. Villahousuissa ilma kiertää ja se on luonnollinen ja antibakteerinen materiaali. Villa ei sinällään ole vedenpitävä vaan se imee hitaasti itseensä vettä. Villahousut on suosittu yövaipan kuori. Villahousut täytyy pestä erikseen ja ne täytyy lanoliinittaa parin kolmen pesukerran välein.




Montako kuorta tarvitaan?

Vastaus riippuu siitä, kuinka usein aiot pestä vaippapyykkiä ja kuinka vanha vauva on. Yleisesti 6-8 kuorta voisi olla sopiva määrä vastasyntyneelle, joka todennäköisesti sotkee kuoren pyykkikuntoon helpommin. Hieman isommille 4-6 riittänee.

Villahousuja riitää vähempi, sillä niitä ei tarvitse pestä niin usein. Jatkuvaan käyttöön 3-4 riittää ja pelkkään yökäyttöön riittää kahdet villahousut.

Kuorivaippa koon mukaan vai yhdenkoon

Yhdenkoon kuori voi mahtua koko vaippaiän vastasyntyneestä kuivaksi asti. Kuori kuluu käytössä ja pesussa niin kuin mikä tahansa vaate, joten yhdenkoon kuoresta ei enää välttämättä ole toiselle käyttäjälle.

Yhdenkoon vaippa voi tuntua kömpelöltä vastasyntyneellä. Mikäli haluat kestovaippailla alusta lähtien, kannattaa hankkia alkutaipaleelle vastasyntyneelle tarkoitettuja kuoria.



Mitkä ihmeen vuotosuojat?

Osassa kuorivaippoja on vuotosuojat ja osassa ei. Vuotosuoja on ikään kuin lahje lahkeen sisässä. Toppatakissakin on hihan sisällä toinen hihansuu, mikä pitää kylmän loitolla.



Villahousut kuorena

Villa ei ole vedenpitävä materiaali. Se on erittäin imukykyinen ja se voi imeä itseensä jopa 40% painonsa verran nestettä.



Suurin osa villaisista vaippakuorista on villahousuja. Vaippailussa käytetään sekä lyhyt- että pitkälahkeisia villahousuja. Villahousut voi neuloa vauvalle itsekin. Vaippakäyttöön tarvitaan 100% villalankaa, jota ei ole käsitelty konepesun kestäväksi.

Mikäli villahousut eivät sotkeennu, niitä voi käyttää pari kolme viikkoa pesujen välissä. Käytön jälkeen villahousut tuuletetaan ilmavasti, tahrat voidaan poistaa sappisaippualla. Suosittelen noudattamaan villahousujen valmistajan ohjeita, mutta tässä muutamia yleisohjeita villan huollosta.

Villahousut pestään käsin villalle sopivaa pesuainetta käyttäen. Pesuaine liuotetaan haaleaan veteen. Housut upotetaan veteen kymmeneksi minuutiksi. Housuja voi varovasti puristella pesuvedessä. Liika vesi saadaan pois pyörittämällä housuja puhtaassa pyyhkeessä. Villahousut huuhdellaan samoin: upotetaan tasalämpöiseen haaleaan veteen, kuivataan pahin kosteus rullaamalla pyyhkeen sisään ja asetetaan vaakatasoon kuivumaan.

Villahousut lanoliinitetaan ennen ensimmäistä käyttökertaa. Lanoliini parantaa villahousujen kosteudenimukykyä ja pidentää niiden elinikää.

Käy tutustumassa, kuinka itse käsittelin upouudet villahousut: "Uusien villahousujen valmistelu"


Takaisin "Vaippatyypit"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti